Albert: “Folk tyckte att det var ett galet beslut”-
För 30 år sedan byggde Albert och Kerstin Hovi upp Restaurang Seagram från grunden. Under sexton år skulle de komma att sköta skärgårdskrogen, i både med och motgångar. Trots den rådande lågkonjunkturen lyckades paret locka en hel skärgård till dans och de skulle till och med få oväntade finska hyllningsrop från kanotister.
– Det var så fullt med folk att rockhängaren ramlade ner, säger Albert Hovi.

Albert Hovi introducerade Restaurang Seagrams dansbandskvällar som lagt grunden till Ålands dansbandsfestival som äger rum i sommar.
Albert Hovi introducerade Restaurang Seagrams dansbandskvällar som lagt grunden till Ålands dansbandsfestival som äger rum i sommar. 

Trots att Restaurang Seagram har funnits i snart tre decennier är mycket sig likt i restaurangens matsal. Albert säger att både tak, inredning och till och med stolarna vi sitter på är densamma då som nu. Albert och Kerstin har precis ätit lunch och solen lyser in genom fönstret. 
 Idén om Seagram började redan år 1991 när Albert och Kerstin var ute och reste, säger dom. Då började Albert började fantisera om att starta något eget och krogen skulle uppkallas efter hans favoritdryck - Seagrams Whiskey. 

Kampen om marken
Men att förverkliga drömmen om Seagram var till en början tufft, enligt paret. Åland befann sig under lågkonjunktur och det var omöjligt att köpa loss mark. Området som då tillhörde lotsverket användes som semesterbostäder åt deras personal.
– Vi blev tvungna att ordna boende till alla lotsmän för att få tillgång till att bygga på marken, säger Kerstin.
 När paret började bygga Seagram tillhörde området fortfarande staten. Men en av lotsmännen skulle komma att bli räddningen för restaurangens framtid, säger Albert. Han dricker en till klunk kaffe och lyser upp.
– Det var en lotsgubbe som hjälpte oss att bearbeta staten. Och det var tack vare honom vi tillslut fick köpa loss marken! 

Bild: Föglös turistinformation
Bild: Föglös turistinformation


”Jag var nog den enda optimisten”
När paret väl började bygga höjde flera oroliga bybor sina röster.
– De flesta tyckte vi var tokiga när vi började bygga mitt i en lågkonjunktur. Jag var själv ganska orolig, säger Kerstin.
– Folk tyckte det var ett galet beslut. Jag var nog den enda optimisten, antyder Albert skämtsamt. 
Seagram slog upp dörrarna på Valborg 1993. Redan första dagen anordnade paret en dansbandskväll och enligt de tidigare ägarna var dagen en stor succé. Albert säger att det kom så mycket folk att rockhängaren föll ner på golvet och de blev tvungna att hänga gästernas kläder på stolar i farstun. 

Kerstin och Albert Hovi skötte Restaurang Seagram i sexton år tillsammans.
Kerstin och Albert Hovi skötte Restaurang Seagram i sexton år tillsammans.

Ryktet om Kerstins fiskbord spred sig fort
Albert pekar på kylbordet som där lunchsalladen står i dag. Där brukade de servera fiskbord med 30 olika fiskrätter. Albert säger att idén kommer från sin tid på den numera avlagda färjan Kalypso, men den som såg till att hans vision blev verklighet var Kerstin.
– Fiskbordet blev vår grej, säger hon.  
 Ryktet om den nya skärgårdskrogen spred sig fort. Albert säger att ett gäng finska kanotister paddlat förbi och ropat ”niin suosittuja”(Så populärt) från ingenstans. Paret anordnade dansbandskvällar varje lördag under de första sommarmånaderna. Under lågsäsongen skötte de ensamma om restaurangen och hade året om öppet mot beställning, anordnade julbord, påskbord och minnesstunder.

Den nya ägaren Conny Jansson tog över Restaurang Seagram år 2010 och har sedan dess fört vidare samma koncept med mycket fisk på matsedeln. 
Den nya ägaren Conny Jansson tog över Restaurang Seagram år 2010 och har sedan dess fört vidare samma koncept med mycket fisk på matsedeln. 

”Allt blev en mardröm tillslut”
Men de sista åren började sommarsäsongerna tära på paret. De hade haft svårt med rekryteringen av personal de sista somrarna och Albert stod från tidig morgon till sena natten bakom bardisken.
– Det blev till en mardröm tillslut, säger han.
 Paret bestämde sig efter sexton år att sälja restaurangen vidare till Conny Jansson och Leif Porko. I dag är Conny ensam ägare och restaurangparet anser att det var rätt man att överlåta Seagram till. 
– Det är så kul att se att han är engagerad och verkligen satsar, säger Albert.

 

Text och bild: Jessica Gullsjö, Journalist och Servitris på Restaurang Seagram.